Componente pentru
transformatoare de putere

Producatori treceri izolante:

abbABB Components produce treceri izolante într-o gamă largă de tensiuni, 36 – 1200 de kV şi curenţi de până la 25 de kA. Trecerile izolante ABB sunt răspândite în întreaga lume, rezistând cu succes celor mai grele condiţii de lucru. Există cazuri în care durata lor de funcţionare depăşeşte 40 de ani.

Trecerile izolante sunt de tip condensator şi respectă standardele CEI (60137) şi ANSI (IEEE C57.19.00 şi IEEE C57.19.01).

Tipuri de treceri izolante oferite:

 • Treceri izolante de tip condensator in uleicu izolator de portelan (OIP)
 • Treceriizolantede tip condensator in rasina cu izolator compozit (RIP)

Izolaţia internă a trecerilor este pe bază de hârtie impregnată cu ulei (OIP) sau hârtie impregnată cu răşină (RIP). Toate trecerile permit o instalare uşoară.

Trecerile de tip OIP sunt caracterizate de un sistem de sigilare fiabil iar cele de tip RIP cu anvelopă siliconică prezintă o rezistenţă mecanică ridicată. Tehnologia RIP a suedezilor garantează lipsa descărcărilor parţiale şi reducerea greutăţii. În plus, elimină riscul unui incendiu datorită construcţiei fără ulei.

Prin raportul calitate/preţ foarte bun, componentele sunt o ofertă atractivă pe piaţa românească.

Documentatie

Ghid selectie izolatori

Ghid selectie izolaori IT

 

Pentru medie tensiune vă putem oferi treceri izolante cu izolație exterioară din porțelan fabricate de cedaspe logo CEDASPE Spa Italia.

Aceste treceri izolante respectă toate standardele europene în vigoare.

Găsiți mai jos informaţii generale și catalog de prezentare pentru izolatori MT, în gama de curenți 630 A până la 3150 A și nivele de poluare 1/2/3/4

Termenul de livrare standard este de 8 săptămâni.

Nu ezitați să ne contactați în cazul în care doriți clarificări sau informații suplimentare!

Documentatie:

Bushings - General Info 

Izolatori trafo putere

 

Producatori Comutatoare de ploturi

abbGama de comutatoare de reglaj sub sarcină comercializată în România respectă standardul CEI (60214-1) şi cuprinde tipurile clasice montate în cuvă cât şi pe cele de tip UZ care pot fi poziţionate pe peretele cuvei.

Cele mai noi tipuri de comutatoare ABB utilizează tehnologia de stingere în vid a arcului electric fapt care duce la creşterea atât a duratei de viaţă, cât şi a intervalelor de mentenanţă.

Comutatoarele suedezilor se remarcă prin simplitatea construcţiei şi montajul facil. Numărul mai mic de componente determină o fiabilitate ridicată, precum şi o reducere a preţului şi a greutăţii.

Comutatoarele sunt echipate cu mecanisme de acţionare tip BUE sau BUL2, care pot fi configurate pentru a respecta orice cerinţă a beneficiarului.

Prin raportul calitate/preţ foarte bun, componentele sunt o ofertă atractivă pe piaţa românească.

Documentatie:

Catalog general comutatoare en

 

Comutatoarele de reglaj fără sarcină sunt de tip PBV şi au atât acţionare automată tip MZ-4.4, cât şi manuală hyundaitip ZR-03.
Comutatoarele de ploturi au trecut toate testele de tip în laboratoare precum KEMA Olanda, CESI Italia şi ZKU Cehia. Toate echipamentele respectă standardele CEI(60214-1).
Componentele se regăsesc pe o gamă largă de transformatoare,inclusiv în România.
Comutatoarele de reglaj sub sarcină sunt de tip RS (cu întrerupător în ulei) sau RSV (cu întrerupător în vid).

Cele mai utilizate tipuri sunt din seriile:
• RS 9 şi RS 9.3 pentru curenţi între 200 - 1600 A şi tensiuni în intervalul 41,5 - 300 kV;
• RSV 9.3 pentru curenţi între 400 A - 1500 A şi tensiuni în intervalul 72,5 - 300 kV.
Mecanismele de acţionare recomandate pentru aceste comutatoare sunt MDU tip MZ-4.4, cu acţionare automată.

În 1997, Hyundai Heavy Industries Coreea a preluat compania de stat Elprom Trafo Bulgaria, cunoscută în România ca producătorul comutatoarelor de tip Kolarov.
Astfel, în anul 2001 a apărut Hyundai Heavy Industries Co. Bulgaria (HHIB) care s-a consacrat ca principal furnizor pe piaţa internaţională, continuând o experienţă de peste 60 de ani în domeniul comutatoarelor de ploturi.

Documentatie: 

HHIB Off load tap chargers

HHIB On load tap chargers

 

Producatori echipamente pentru sisteme de racire :

Luvata Suedia este un nume recunoscut in domeniul sistemelor de racire, baterii de racire si pompe centrifugale, cu o experienta de peste 65 de ani.

Seriile BETA si CETA fabricate de catre suedezi sunt cele mai bune solutii pentru sistemele de racire de tip OFAF si ODAF pentru transformatoarele de putere.

Bateriile de racire oferite de Luvata ofera urmatoarele beneficii:

 • nivel de zgomot redus prin folosirea de ventilatoare cu aripa tip bufnita
 • consum redus de energie
 • instalare orizontala sau verticala

Pompele tip VMOA pentru circulatia uleiului prin bateriile de racire au un design robust, sunt fiabile si nu necesita mentenanta. Nivelul de zgomot este de asemenea foarte scazut.

In functie de nevoile clientului, pompa este disponibila in doua dimensiuni diferite si cu debite variabile.

Akgün Radyatör Turcia este producător de radiatoare şi cuve cu pereţi ondulaţi, cuve cu pereţi plaţi, akgun conservatoare, având o tradiţie de peste 40 de ani.
Radiatoarele sunt utilizate pentru răcirea transformatoarelor de putere cu circulaţie naturală a uleiului şi respectă standardele ISO sau DIN. Sunt fabricate din panouri de oţel laminat la rece, care permit aximizarea suprafeţei de transfer a căldurii.
Radiatoarele sunt clasificate în cinci categorii:
• Standard, cu panouri egale şi colectoare drepte;
• Swan Neck, cu colector inferior drept şi colector superior în formă de gât de lebădă;
• Gradat, cu panouri de lungimi diferite, utilizate atunci când trebuie respectat un gabarit de transport pe calea ferată;
• Tangenţial, în care panourile sunt perpendiculare pe peretele cuvei transformatoru lui;
• Offset, o variantă de radiator Standard sau Swan Neck, în care colectoarele sunt decalate faţă de centrul panourilor.

 

Ares Transformers Turcia produce ventilatoare de tip axial, cu pale reglabile, necesare răcirii schimbătoarelorares de căldură ulei-aer ale transformatoarelor de putere.
Ventilatoarele axiale permit reglarea unghiului palelor şi lucrează în regim de presiune mică sau medie, în condiţii de praf sau umezeală, la temperaturi cuprinse între -20°C şi +200°C.

Aceste ventilatoare întrunesc următoarele caracteristici:
• volume dislocate de până la 300.000 m³/h;
• presiuni de până la 1400 Pa;
• eficienţă de până la 77%;
• nivel redus de zgomot;
• 2, 3, 4 sau 6 pale;
• 4 viteze de rotaţie.

 

În cazul aplicaţiilor ce necesită răcirea schimbătoarelor de căldură ale transformatoarelor de putere, soluţia howden logooferită de Scando Trading sunt ventilatoarele cu debit axial, tip Axipal BZI, cu pale reglabile importate de la firma Howden ( fosta Fläkt Solyvent Ventec - Franţa ).

Ventilatoarele Axipal BZI cu unghi al palelor reglabil, sunt destinate să lucreze cu presiuni mici sau medii, cu aer curat, plin de praf sau de umezeală, la temperaturi cuprinse între -20°C şi +200°C.

Caracteristicile principale ale ventilatoarelor Axipal BZI sunt următoarele:

 • volume dislocate de până la 300.000 m3/h

 • presiuni de până la 1400 Pa

 • eficienţă de până la 77%

 • nivel redus de zgomot

 • cu până la 4 variante de număr pale (2, 3, 4 si 6 pale)

 • 4 viteze de rotaţie

Termen standard de livrare: 6-7 săptămâni.

Documentatie: 

Ventilator AXIPAL BZi

Catalog

Stenflex Rudolf Stender Germania produce compensatoare flexibile, conexiuni din cauciuc sau oţel pentru stenflexracordarea sistemului de răcire la cuva transformatorului.

Compensatoarele din oţel se folosesc la montarea bateriilor de răcire şi a bancurilor de radiatoare pe transformatoarele de putere, preluând toleranţele dimensionale la montaj şi eforturile mecanice ce pot apărea în timpul funcţionării, din cauza variaţiilor de temperatură sau a vibraţiilor

Documentatie:

Catalog Stenflex

 

Producatori echipamente de masura si monitorizare :

Qualitrol Company SUA este lider în producţia echipamentelor de monitorizare şi protecţie necesare pentru qualitrolstaţii electrice şi transformatoare de putere. Înfiinţată în 1945, cu sedii în America şi Europa, Qualitrol produce mii de echipamente diferite, personalizate să satisfacă cerinţele clientului.

Cele mai cunoscute echipamente sunt următoarele:
• Aparatele de monitorizare din seria 509 şi 111, care permit monitorizarea duratei de viaţă precum şi creşterea încărcării transformatoarelor de putere. Oferă toate datele necesare diagnosticării şi mentenanţei preventive, protejând utilizatorul de defecte costisitoare;
• Indicatoare de temperatură, nivel şi circulaţie ulei pentru supravegherea parametrilor transformatorului;
• Filtre auto-regenerante montate pe conservatoare.

Documentatie:

Filtre autoregenerante

ITM 509

ITM 505

Brosura 1

Brosura 2

Brosura 3

Brosura 4

Brosura 5

Indicator nivel ulei 

 

Meter Test Equipment Elveţia are o experienţă de peste 55 de ani în domeniul instrumentelor de măsură electrice. Produce dispozitive de măsurare şi monitorizare on-line a celor mai importante gaze de defect ce pot apărea în transformatoarele de putere, precum hidrogenul (H2) şi monoxidul de carbon (CO). Aparatele permit înregistrarea conţinutului de gaze şi setarea nivelelor de alarmă pentru fiecare gaz în parte, oferind ieşiri de interfaţă (4 – 20 mA) pentru fiecare gaz.

Dispozitivele se regăsesc în următoarele variante:
• Hydrocal 1001 – pentru monitorizare H2 şi CO;
• Hydrocal 1003 – pentru monitorizare H2, CO şi a conţinutului de apă din ulei;
• Hydrocal 1005 – pentru monitorizare H2, CO, a conţinutului de apă din ulei, dar şi acetilenei şi etilenei.

Dispozitivele Hydrocal reprezintă o soluţie simplă şi uşor de montat şi nu necesită prelevarea de ulei din transformator. Monitorizarea aparatului se poate realiza prin modem GSM integrat sau interfaţă Ethernet.

Documentatie:

Prezentare Hydrocal 1001

Prezentare Hydrocal 1003

Prezentare Hydrocal 1005

Prezentare Hydrocal 1005 II

Prezentare Hydrocal 1008

Prezentare Hydrocal 1008 II

 

Indicatoarele magnetice de nivel ulei sunt echipamente specializate, in construcție etanșă, montate pe cedaspe logotransformatoarele de putere pentru a furniza o indicație vizuală și electrică in legătură cu nivelul de ulei din conservator prin intermediul cadranului gradat plus semnale electrice (maxim 4 semnale) când nivelul uleiului atinge pragul de maxim și minim.

Documentatie:

Indicatoarele de nivel tip NFG

 

Producatori echipamente de protectie :

Elektromotoren und Gerätebau Barleben Germania fabrică de peste 65 de ani relee Buchholz, dispozitive embimportante pentru monitorizarea şi protecţia transformatoarelor în ulei dar şi pentru monitorizarea separată a trecerilor izolante.
Releul Buchholz este montat pe racordul de aerisire al aparatu-lui de protejat şi răspunde la anumite defecte precum gazul degajat, pierderea lichidului izolant sau fluctuaţiile excesive ale acestuia.

Releul de monitorizare pentru comutatorul de ploturi, cunoscut şi sub numele de releu de protecţie pentru comutator, este un dispozitiv pentru comutatoarele de ploturi în ulei, cu conservator.
Releul răspunde la apariţia unui flux de ulei dinspre comutator spre conservator şi poate transmite un semnal care să deco necteze comutatorul şi transformatorul de la reţeaua de energie.

Releele Buchholz sunt disponibile într-o gamă largă (circa 1500 de variante) care respectă toate normele şi standardele internaţionale (de exemplu: EN 50216) pentru a îndeplini cerinţele speciale ale clienţilor.

Documentatie:

Relee de gaze

 

Musthane Franţa deţine o experienţă de peste 100 de ani în domeniile militar, civil şi industrial, oferind musthanesoluţii de structuri flexibile din ţesături rezistente pentru aplicaţii de urgenţă sau situaţii care necesită o mobilitate ridicată.

Pentru industria energetică românească importăm următoarele categorii de produse:
• Muststore, membrane mobile, pliabile şi realizate dintr-o ţesătură rezistentă acoperită cu elastomer sau plastomer, oferă soluţii economice şi rapide pentru transportul lichidelor cum ar fi apă, combustibil, lichide industriale, etc;
• Muststop, un tip special de baloane de cauciuc menite să etanşeze ţevi sau conducte;
• Mustbalance, membrane care compensează diferenţele de volum sau variaţia.

Documentatie:

Catalog Mustbalance

Catalog Muststore

 

ETI Elettroindustria Italia, înfiinţată în anul 1948, şi-a dedicat activitatea dezvoltării şi producţiei eticomponentelor pentru transformatoare de putere, cu răcire în ulei.

Produse importate şi comercializate:
• Robineţi fluture, destinaţi separării radiatoarelor de cuva transformatorului. Sunt caracterizaţi de etanşare metal pe metal, fapt care reduce uzura şi permite operarea corespunzătoare chiar şi după 30 de ani de la PIF.
• Vane unisens (clapeţi Daroc), destinate blocării curgerii necontrolate a uleiului dinspre conservator în cazul ruperii cuvei principale a transformatorului.
• Cutii terminale, destinate trecerii la nivelul perete lui cuvei sau capacului a diverselor semnale şi legături electrice dinspre partea activă a transformatorului către exterior.

 

Supapele de suprapresiune sunt folosite într-o gamă variată de aplicaţii cu transformatoare incluzând:qualitrol

 • Reţele (până la 500 KVA şi mai mari în anumite aplicaţii);

• Transformatoare de distribuţie de mare şi de mică putere (până la 2500 KVA);

• Transformatoare de medie putere (2500 KVA până la 10 000 KVA);

• Transformatoare de mare putere (10 000 KVA şi peste);

• Comutatoare de reglaj sub sarcină;

• Sisteme mobile;

• Locomotive electrice.

Deoarece nu există o formulă precisă în determinarea numărului de supape care ar trebui utilizate pe instalaţie, se ţine cont de următoarea regulă generală: Se foloseşte o supapă de suprapresiune pentru fiecare 40 000 litri lichid de răcire.

Documentatie:

Supape de suprapresiune cu capacitate marita XPRD

Supape de suprapresiune normale LPRD

Supape de suprapresiune cu capacitate mica MPRD

CUTII DE BORNE
cedaspe logo

Circuitele de masura, comanda, testare si achizitie a datelor pentru transformatoare electrice de putere medie si mare, cu izolatie si racire in ulei necesita aducerea semnalelor de curent in afara cuvei.

Cutiile de borne de la CEDASPE permit o conexiune usoara intre circuitul de masura extern si cel intern al cuvei  transformatorului.

Cutiile de borne se regasesc in urmatoarele configuratii:

 • Cutie de borne tip SM2-XS – maxim 6 borne si maxim 2 iesiri de cabluri
 • Cutie de borne tip SM2-S – maxim 12 borne si maxim 4 iesiri de cabluri
 • Cutie de borne tip SM2-L – maxim 36 borne si maxim 6 iesiri de cabluri
 • Cutie de borne tip SM2-XL – maxim 53 borne si maxim 4 iesiri de cabluri

Toate materialele, componentele si caracteristicile de constructie permit cutiilor de borne din seria SM2 sa fie utilizate la temperatura mediului ambiant de la -20 ° C la + 50 ° C, umiditate relativa 95% la 20 ° C * 80% la 40 ° C * 50% la 50 ° C si temperatura de lucru  (ulei mineral) -20 ° C pana la + 110 ° C.

Pentru anumite conditii particulare de mediu si/sau alte conditii de lucru pot fi furnizate versiuni speciale.

Mai multe detalii despre contructia cutiilor de borne puteti gasi in catalogul de mai jos.

 

FILTRE CU SILICAGEL

Filtrele de aer sunt tuburi cilindrice transparente care contin silicagel cu indicator colorat. Aerul inspirat in interiorul transformatorului, datorita contractiei termice a masei de ulei, trece prin silicagel. Silicagelul absoarbe umiditatea, indicand gradul de saturatie prin schimbarea culorii:

PORTOCALIU - silicagel complet uscat

ALB - silicagel saturat cu umiditate

Proprietatea specifica a silicagelului este puterea sa ridicata de absorbtie a umiditatii. Aceasta este maxima pana cand sarea a absorbit apa aproximativ 15% din greutatea sa si ajunge la saturatie atunci cand sarea a absorbit apa 30-40% din greutatea sa.

Mai multe detalii puteti gasi in catalogul de mai jos.

 

 Documentatie:

Filtre VE

Cutii de borne

 

Producatori materiale electrotehnice:

Infiintata in anul 1877, WEIDMANN este lider mondial în izolatiile electrice pentru  producătorii si utilizatorii de transformatoare.

Ofera si dezvolta soluții personalizate pentru izolațiile pe bază de celuloză care lucreaza la temperaturi inalte in transformatoare.

Documentatie:

Carton Izolant TIV

Carton Izolant Laminat TIV

Banda canal

Hartie creponata

Hartie creponata flexibila

Hartie cu Insertie

Prespan

 

Enpay Transformer Components Turcia, înfiinţată în anul 1978, ocupă un loc de frunte în producţia de enpaycomponente de transformatoare (kituri de izolaţie, şunturi magnetice şi miezuri gata tăiate) executate la cererea clientului, pe baza proiectului tehnic.

Compania este un partener de încredere punând la dispoziţie clienţilor săi soluţii tehnice în special pentru construcţia miezului pentru reactoare, prin depatamentul pripriu de inginerie.

 

Dehonit Germania este lider european în producţia de lemn stratificat-densificat care serveşte ca material dehonitizolant în transformatoarele de putere.

Materiale se livrează sub formă de foi sau piese confecţionate pe anumite dimensiuni şi forme (tiranţi, piuliţe, inele de presare, pene, etc.).

Produsele se caracterizează prin:
• omogenitatea materialului;
• înaltă rezistenţă mecanică la încovoiere;
• densitate şi greutate mică;
• aderenţă excelentă pentru protecţie împotriva exfolierii;
• puritate naturală.

 

Firma germana J. Finck & Co cu sediul in Krefeld are o traditie de 150 ani si este un important partener al Scando Trading pentru importul hartiei Kraft, folosita la izolatia conductorilor in transformatoarele de putere.
Se livreaza in role sau sub forma de suluri.

Portofoliul de produse mai include:

• hartie izolanta pentru cabluri de putere si cabluri de date
• hartie creponata
• hartie semi-conductiva, neteda si creponata

Haarlander este o renumita firma germana, infiintata in anul 1911, specializata in fabricarea de produse speciale din sarma de cupru, precum:

 • conductori de legare la pamant
 • conductori de curent
 • conectori
 • panglici de cupru
 • ecrane electrice
 • lametabanda

Documentatie:

Lamentabanda

 

Trimiteti-ne solicitarea dvs. si expertii nostri vor gasi
cea mai buna solutie in cel mai scurt timp.

TOP